PLUGG!!!!!!!!

Trollkarlen från OZ

Linnéa Hoffsten

 NP10B

 

Trollkarlen från OZ filmen har en sepia färgad bild och de börjar med att en ung flicka vid namn Dorothy Gale från Kansas är ute och går med sin lilla hund Toto.

De båda går in på gården där Dorothy bor och där träffar hon på 3 av hennes bästa vänner som gör arbete på gården.

Efter en stunds skoj och prat med dem går Dorothy och Toto in till Uncle Henry och Anutie Em som då alltså är hennes farbror och faster.

Man fick aldrig reda på i filmen varför hon bodde där och inte hos hennes föräldrar.

Efter en stund kommer den elaka grannen fru Almira Guich in i huset. Toto, den lilla hunden hade gjort något mot henne och vill nu ta hunden från familjen. Dorothy blir helt förtvivlad och springer in på hennes rum. Fru Almira Guich tar med sig Toto i en korg och börjar cykla hem. Det hon inte ser är att Toto hoppar ur korgen och springer hem till Dorothy igen.

Dorothy tar Toto och bestämmer sig för att rymma iväg så att inte någon kan ta honom. På vägen möter hon på en spåman. När Dorothy sitter där med spå mannen berättar han att någon i hennes närhet är väldigt ledsen. Dorothy förstår direkt att det är hennes faster. Hon springer fort hem igen.

 På vägen möts on av en otrolig orkan och hon springer in i huset fort. Hon lägger sig i sängen och kramar om Toto.

När stormen lugnat ner sig går hon ut. Där ute möts hon av färglada färger. Hon tittar sig runt och förstår att hon inte är i Kansas längre.

 Ute på den färgglada gården möts hon av små människor och en god häxa. De berättar för henne att hon dödat den onda häxan från öst. Det blir mycket sång och dans.

Efter allt börjar Dorothy fundera på hur hon ska komma tillbaka hem. Den goda häxan ger henne ett par röda magiska skor från den onda häxan från öst och att de skorna ska beskydda Dorothy på vägen från den andra onda häxan från väst så hon kan gå tryggt till trollkarlen från OZ så att hon kan få komma hem till Kansas igen.

På vägen dit möter hon 3 vänner. En är en fågelskrämma som ska be trollkarlen om en hjärna så att han kan bli smart och tänka. Den andra är en plåtman som så himla gärna vill ha ett hjärta så att han kan börja känna känslor. Den tredje är ett lejon som är så himla rädd för allt och vill mer än allt ha mod så att han kan möta och skrämma bort otäcka djur och att våga vara ensam.

I filmen märker man tydligt vilka som är onda och goda. De finns väldigt mycket likhet med Folksagor så som häxor, magi, repetition på sångarna, mellan ond och god, hjältar, (Som Dorothy är i filmen) och att de alltid slutar lyckligt. De onda figurerna i landet OZ är gröna och varje gång de syns i filmen blir de dystert i omgivningen och det blir en tråkig musik bakgrund. Medans det goda sprider glädje med glada låtar och sånger.

Filmen budskap tycker jag är att man inte alltid kanske ska önska sig för mycket. Att man ändå kanske ska vara nöjd med det man har där hemma och att vara rädd om det. Som det rätta ordspråket säger. ’’Borta bra. Men hemma bäst!”. Men även också att alla har en hjärna, hjärta och mod. Man måste bara känna efter lite extra. Alla har vi känslor. Vi alla kan tänka och mod går alltid att plocka fram i en människa.

Filmen slutar med i alla fall att Dorothy vaknar upp hemma i sin säng och ser sin faster Em, farbror Henry och hennes 3 bästa vänner vid sängen. Det som hon sedan ser var att i OZ var det att alla hennes 3 vänner var fågelskrämman, plåtmannen och lejonet. Den onda häxan var grann frun Almira Guich.

 

 

 

 

 

 

 

Mina egna ord

 

Jag tycker verkligen om den här filmen. Den har väldigt mycket fina miljöer. Den är trevlig att titta på och passar verkligen för alla åldrar. Jag tycker även att filmen har lite konstsaga i sig också. Det finns kärlek till sina närmaste, ödmjukhet och hjälpsamhet.


Ur Trollkarlen från OZ

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0